Sopron

Hazánk egyik legvonzóbb turisztikai célpontja Sopron. A Dunántúl északnyugati kiszögellésében helyezkedik el, a Fertő-tó medencéje és a Soproni-hegység között. Ausztriától csupán 6 km választja el, ezért nevezik az ország nyugati kapujának.

Sopron látképe a Tűztoronnyal
Sopron látképe a Tűztoronnyal

A Soproni-hegység az Alpok legkeletibb nyúlványa. Kristálytiszta levegőjének köszönhetően Sopron jegyzett klimatikus gyógyüdülőhely.

Sopron – Magyarország műemlékekben leggazdagabb vidéki települése

Sopron változatos természeti adottságai, hangulatos utcái, történelmi műemlékei több ezer látogatót vonzanak évről évre. A város területének több mint a fele műemlékvédelem alatt áll. A Kisvárkerület és a Várkerület találkozásánál áll a Hűségkút, innen a Tűztorony felé az Előkapu hídján át vezet az út a Hűségkapuhoz. Ezen áthaladva jutunk az egykori piactér műemléki épületeihez: a Városháza, a Storno-ház, a Lackner-ház, a Fabricius-ház, a Vármegyeháza, a Kecske-templom, a Gambrinus-ház, a Patika-ház és a Szentháromság szobor adja meg a Fő tér hangulatát.

 Sopron - Fő tér
Sopron - Fő tér

A Fő térről nyílik a Templom utca, ahol a két Esterházy-palota a Bányászati Múzeum és az Erdészeti Múzeum számára ad otthont. Sopron egyik rokokó palotája a Bezerédj palota, ahol 1840-ben adott hangversenyt Liszt Ferenc. Az Evangélikus templom a város legnagyobb temploma, amely 3000 fő befogadására képes.

Az Orsolya tér meghatározó épületei az orsolyiták volt rendháza, temploma és iskolája. Az Új utca a város egyik legrégibb utcája, ahol két középkori zsinagógát találtak. Az Ózsinagóga a 14. században épült, az Újzsinagóga csupán 70 évvel fiatalabb nála.

A Szent György utca két templomot rejt. Az egyik a Szent György Dómtemplom, a másik az Eggenberg-ház udvarában található.

 Sopron - Várkerület
Sopron - Várkerület

A mai Várkerület az egykori várárok külső peremén alakult ki. Sopron több pontján láthatjuk a szabadon álló városfalak részleteit. Az 1945. évi bombázások pusztították el a Várkerület egyes részeit és azóta látható a nagy rondella. A Mária-oszlop a Várkerület egykori vásárterén áll.

A Lőverek Sopron kertes villa- és üdülő negyede. Legmagasabb pontján áll a Károly-kilátó, ahonnan szép időben a Fertő-tó északi partját és az ausztriai Schneeberget is lehet látni.

 Sopronbánfalva - Pálos-Karmelita Kolostor és Templom
Sopronbánfalva - Pálos-Karmelita Kolostor és Templom

Sopronbánfalva különleges látnivalója a Pálos-Karmelita Kolostor és Templom. A kolostortemplomban őrzött Fekete Mária kép a középkorig visszanyúló Mária-kultusz emléke.

Sopron – A Hűség és a Szabadság Városa

Sopron és a környező települések – Ágfalva, Balf, Sopronbánfalva, Fertőboz, Fertőrákos, Harka, Kópháza, Nagycenk – lakossága az 1921. december 14-ei népszavazáson úgy döntött, hogy továbbra is Magyarországhoz akarnak tartozni. Sopron ezért kapta a "Leghűségesebb város" - Civitas Fidelissima - címet.

Sopron – A Kékfrankos fővárosa

A város környékén a bortermelés több mint 2000 éves múltra tekint vissza.

Sopron életében mindig jelen volt a szőlő és a bor, valamint a borkereskedés. A város 1279-ben kapta meg a szabad, vámmentes borszállítás jogát. A Tűztoronyban egykor szolgálatot teljesítő őrök egyik feladata az volt, hogy jelezzék, ha idegenek bort akartak hozni a városba.

 Sopron - A Kékfrankos fővárosa
Sopron - A Kékfrankos fővárosa

A környék borait az érett, gyümölcsös aroma jellemzi, amely remekül ötvöződik a tölgyfa hordók illatanyagával. A tájegység jellemző fajtája a kékfrankos, a zweigelt, a merlot és a cabernet. A fehér borok közül a chardonnay és a sauvignon blanc a leggyakoribb. 2004 óta Sopron hivatalosan is a „Kékfrankos fővárosa” cím büszke birtokosa.

Sopron – A legvirágosabb magyar város

 Sopron - A legvirágosabb magyar város
Sopron - A legvirágosabb magyar város

2009-ben Sopron elnyerte a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyben a legvirágosabb magyar város címet. 2010-ben az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében (Entente Florale Europe) Sopron a város kategóriában ezüstérmet szerzett.

Sopron – A fesztiválok és rendezvények városa

Sopron minden évszakban színes és változatos programokat, fesztiválokat kínál, ahol bármely korosztály talál megfelelő kikapcsolódási lehetőséget.

Tavaszi programok:

 • Soproni Tavaszi Fesztivál
 • Liszt Fesztivál
 • Soproni Ízutazás
 • Borünnep

Nyári programok:

 • Kékfrankos Nyár
 • Soproni Ünnepi Hetek
 • Régi Zenei Napok
 • Tündérfesztivál
 • VOLT Fesztivál
 • Kelta Fesztivál

Őszi programok:

 • Szüreti Napok
 • innoLignum Kiállítás és Vásár

Téli program:

 • Adventi Vásár

 Sopron - Új utca
Sopron - Új utca

Fedezze fel Sopront idegenvezető kíséretében!

Idegenvezetés